ERC exigeix que AEAT compleixi la seva obligació d'elevar la plantilla i tenir tècnics superiors per aturar el frau

POOL - ARCHIVO

MADRID, 15 maig (EUROPA PRESS) -

ERC ha registrat una iniciativa al Congrés que exigeix al Govern central que compleixi l'obligació legal inclosa en l'última llei contra el frau d'elevar la plantilla de l'Agència Tributària i situar-la a l'entorn de la mitjana europea, i demana també la creació d'un cos superior de tècnics per centrar esforços en els casos de frau més elevats.

En una proposició no de llei a la qual ha tingut accés Europa Press, ERC recorda que aquesta llei instava el Govern central a fixar en el termini de sis mesos un full de ruta per elevar la ràtio de personal a l'Agència respecte al total de contribuents.

Concretament, el Govern espanyol havia de presentar en sis mesos "la normativa necessària perquè en un període de vuit anys la ràtio de personal de les administracions tributàries en relació amb el nombre d'obligats tributaris s'aproximi a la mitjana europea". Aquest termini va concloure el passat mes de gener.

A LA CUA DE LA MITJANA EUROPEA

Esquerra assenyala que Espanya ocupa el penúltim lloc en el rànquing europeu en nombre de treballadors entre l'Administració tributària en relació amb la seva població total i activa, amb 632 i 706 persones més per cada treballador d'Hisenda, respecte a la mitjana comunitària i de la zona Euro, respectivament. A això se suma que la plantilla de l'AEAT és una de les més envellides, amb només un 20% del cos amb menys de 45 anys.

Segons els càlculs de Gestha, sindicat de tècnics d'Hisenda, caldrien entre 15.00 i 17.000 nous efectius per reduir a la meitat la grandària de l'economia submergida i recaptar a mitjà termini uns 34.500 milions d'euros addicionals cada any.

MÉS COMPETÈNCIES A TÈCNICS PER LLUITAR CONTRA EL GRAN FRAU

D'altra banda, ERC defensa una reestructuració de competències en el cos, concretament en el dels seus tècnics, per la qual cosa proposa un cos superior amb el qual augmentar les competències dels seus funcionaris grup A i concentrar-ho en la investigació tributària de delictes fiscals i fraus més voluminosos.

Actualment, els límits competencials impedeixen als tècnics investigar persones o empreses amb volum anual més enllà dels 4 milions en actuacions d'abast general o 5,7 milions d'abast parcial, cosa que restringeix les seves investigacions a particulars, autònoms i al tram inferior de les pimes.

Això, al seu parer, "perjudica greument la lluita contra el frau i l'evasió fiscal", i insta, per tant, l'executiu a crear en el termini de tres mesos un cos superior de tècnics en el qual concentrar la investigació de delictes fiscals i fraus més elevats.