Actualitzat 01/07/2022 18:53

La inflació de l'eurozona es va disparar al juny al màxim històric del 8,6% i pressiona el BCE

EUROPA PRESS

Gairebé la meitat dels països de l'euro van registrar pujades de preus de doble dígit

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

La taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar al juny en el 8,6%, respecte al 8,1% del mes de maig, en el que suposa l'encariment dels preus més important a la regió de tota la sèrie històrica i més de quatre vegades l'objectiu d'estabilitat de preus del 2% del Banc Central Europeu (BCE), segons la lectura preliminar de l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.

Segons l'oficina estadística comunitària, la imparable escalada dels preus de la zona euro en el sisè mes del 2022 va respondre a la pujada interanual del 41,9% del preu de l'energia, que es va accelerar des del 39,1% del mes de maig, mentre que l'increment del preu dels aliments frescos al juny va ser de l'11,1% interanual, quan al maig havia estat del 9%.

Al seu torn, els serveis es van encarir un 3,4% interanual, una dècima menys que el mes anterior, mentre que els preus dels béns industrials no energètics van pujar un 4,3%, respecte al 4,2% del mes de maig.

En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar al juny en el 5%, respecte al 4,6% del mes anterior, mentre que a l'hora de deixar fora també l'efecte dels preus dels aliments frescos, l'alcohol i el tabac, la taxa d'inflació subjacent es va situar en el 3,7%, una dècima per sota del rècord registrat al maig.

Entre els Dinou, la taxa d'inflació es va accelerar al juny a tots els països, excepte a Alemanya, on es va moderar al 8,2% des del 8,7%, i als Països Baixos, on va passar al 9,9% des del 10,2% del mes de maig.

Les pujades dels preus més destacades a l'eurozona es van registrar a Estònia (22%), Lituània (20,5%) i Letònia (19%), mentre que les menys fortes van correspondre a Malta (6,1%), França (6,5%) i Finlàndia (8,1%).

A més dels tres països bàltics, sis membres més de la zona euro van registrar pujades de preus de doble dígit, incloent Eslovàquia (12,5%); Grècia (12%); Eslovènia (10,8%); Bèlgica (10,5%); Luxemburg (10,3%); i Espanya (10%), mentre que els Països Baixos (9,9%); Irlanda (9,6%); Xipre (9,1%); i Portugal (9%) van registrar taxes d'almenys el 9%.

En el cas d'Espanya, la taxa d'inflació harmonitzada es va situar al juny en el 10%, respecte al 8,5% del mes de maig, que amplia el diferencial de preus desfavorable respecte a la mitjana de l'eurozona a 1,4 punts percentuals.

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) va anunciar el passat 9 de juny que apujarà els tipus d'interès en 25 punts bàsics al juliol, la primera pujada des del 2011, a més d'avançar la intenció de tornar a elevar la taxa al setembre, amb una intensitat que fins i tot podria ser superior si les perspectives d'inflació continuen per sobre de l'objectiu del 2% de la institució.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés