Martín Blanco (Cs) celebra que "el règim d'imposició lingüística està arribant a la seva fi"

DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Grau (Cs) critica el Pacte Nacional per la Llengua: "Es podria definir com el Pacte 'Nazional', amb 'z'"

BARCELONA, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

El portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha celebrat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi donat un termini de deu dies a la Generalitat per complir la sentència que imposa un 25% de classes en castellà: "El règim d'imposició lingüística està arribant a la seva fi".

Ho ha dit en una trobada telemàtica de Cs aquest dissabte que també ha comptat amb la participació de la diputada Anna Grau i la pedagoga sueca Inger Enkvist.

Martín Blanco ha opinat que, más aviat que tard, en les seves paraules, es veurà la fi de la immersió lingüística a Catalunya, un sistema educatiu que considera una "pràctica de la imposició del monolingüisme català a les aules".

"Catalunya és l'única regió d'Europa occidental i del món democràtic on ciutadans del país no tenen dret a educar-se en la seva llengua materna", ha assegurat, en relació amb la població castellanoparlant.

Així, ha instat el Govern de la Generalitat a aplicar la sentència del TSJC, tot i que ha lamentat que l'Executiu català "ja ha manifestat la seva voluntat d'incomplir, desobeir i desacatar-la", ha dit.

"I per a desgràcia el Govern d'Espanya ha manifestat la seva voluntat de continuar fent el que ha fet fins ara, que és mirar cap a un altre costat i donar l'esquena" a la gent que demana estudiar en castellà.

ANNA GRAU

Grau ha criticat que el Govern vulgui destinar 345.000 euros al Pacte Nacional per la Llengua, una iniciativa que té l'objectiu de promoure el català des del consens polític i social, tal com va anunciar la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

"Més aviat es podria definir com el Pacte 'Nazional', amb 'z', contra el bilingüisme", ha dit, i ha afegit que la intenció de la Generalitat és tenir un aparell teòric format per pedagogs, científics i lingüistes que, segons Grau, diran el que el Govern vulgui.

INGER ENKVIST

Enkvist ha considerat un problema que alguns alumnes a Catalunya no es puguin educar en la seva llengua materna: "No té sentit no educar els nens a Catalunya en castellà".

"El que s'ha imposat a Catalunya ha estat la immersió total, o amb molt poc castellà", i ha qüestionat que sigui un sistema democràtic, explicant que algunes investigacions en confirmen el caràcter negatiu per a alguns alumnes.